Δευ27052024

Ενημέρωση:Παρ, 18 Οκτ 2019 4pm

  τηλ. κέντρο: 26510 87000

Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου: Πρόταση της Περιφέρειας για συγχρηματοδότηση της μονάδας Α.Σ.Α. από το Ε.Π. ΕΠΕΡΡΑΑ

Πρόταση για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΕΠΕΡΡΑΑ» για χρηματοδότηση του έργου της μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) καταθέτει η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά την -κατά πλειοψηφία- απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή συνεδρίαση του.

Το θέμα συζητήθηκε εκτός Ημερήσιας Διάταξης, λόγω των στενών χρονικών ορίων που υπάρχουν για την κατάθεση της πρότασης στην ανοιχτή πρόσκληση του ΕΠΕΡΡΑΑ για ένταξη και χρηματοδότηση της υλοποίησης Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, καθότι αφορά άμεση αξιολόγηση.

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής, όπως τόνισε στην εισήγησή της η κ. Τατιάνα Καλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Περιβάλλοντος και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, είναι να χρηματοδοτηθεί το έργο με κοινοτικά κονδύλια στο ανώτατο δυνατό ποσοστό του 60%, ώστε να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση μελλοντικά των πολιτών της Ηπείρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε επίσης ότι παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία, ήδη έχει ολοκληρωθεί η Α’ φάση του Διαγωνισμού και ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης της Β.1. φάσης του (Ανταγωνιστικός Διάλογος). Πρόσθεσε ακόμη ότι η Περιφερειακή Αρχή ενεργεί με πλήρη διαφάνεια και σύμφωνα με την Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία σε όλες τις διαδικασίες που έχουν σχέση με τη Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων.

Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι πρωτοπόρος και στην εν λόγω διαδικασία, από την οποία θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία της Ηπείρου. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε ότι έγινε τεράστια επιστημονική προσπάθεια, αλλά και παρεμβάσεις με πρόσθετα έργα για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στους ΧΥΤΑ.

Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης τόνισαν ακόμη ότι δεν υπάρχει σήμερα εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης του έργου, εκτός της μεθόδου ΣΔΙΤ. «Μπορεί να κατασκευαστεί μόνο με ΣΔΙΤ και με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μέσω του ΕΠΕΡΡΑΑ», υπογράμμισε η κ. Τ. Καλογιάννη, ενώ ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ανέφερε ότι όσα έργα καθώς και οι μονάδες επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, που παράγουν έσοδα, μπορούν να κατασκευαστούν μόνο με ΣΔΙΤ και όχι με 100% ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση.

Αποδοκιμάζονται τα περιστατικά βίας

Τα γεγονότα που έχουν σχέση με τις πράξεις βίας και ανομίας της «Χρυσής Αυγής», καθώς και τα άλλα περιστατικά βίας που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Υπήρξε ομόθυμη καταδίκη των πράξεων αυτών, από τους εκπροσώπους των παρατάξεων που τοποθετήθηκαν, ενώ συγκροτήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα συντάξει και θα δημοσιοποιήσει σχετικό ψήφισμα.

Αναβλήθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Η συζήτηση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2014 αναβλήθηκε, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου από το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ. Ανεξάρτητα αυτού ο Περιφερειάρχης είπε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ολοκληρώσει έγκαιρα τις διαδικασίες για τον προϋπολογισμό, προσθέτοντας ότι ήδη η Ένωση Περιφερειών έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της διάταξης που θεσπίζει την λειτουργία του Οικονομικού Παρατηρητήριου, καθώς πάγια θέση της αποτελεί η άμεση εφαρμογή του προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για όλες τις δαπάνες των Περιφερειών.

Με αφορμή τη συζήτηση για την τροποποίηση του προϋπολογισμού και των περιφερειακών προγραμμάτων για το 2013, ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης ενημέρωσε το Σώμα για τις εξελίξεις στη χρηματοδότηση των Περιφερειών, μετά τη δέσμευση για την αύξηση του ορίου πληρωμών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.