Κυρ24112024

Ενημέρωση:Παρ, 18 Οκτ 2019 4pm

  τηλ. κέντρο: 26510 87000

Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για Κτηνοτροφία, ΟΣΔΕ και αποθήκες πετρελαιοειδών στη Θεσπρωτία

 

Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας

 

Εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, με έμφαση σε ζητήματα που έχουν σχέση με τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από πρόταση που είχε καταθέσει ο περιφερειακός σύμβουλος της «Αριστερής Παρέμβασης» κ. Ν. Ζήκος.

 

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, τόνισε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την οικονομία και ανάπτυξη της Ηπείρου, και σημείωσε πως έχουν γίνει ενέργειες και παρεμβάσεις από την Περιφερειακή Αρχή προς αυτήν την κατεύθυνση. «Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να είναι η σημαία της Ηπείρου. Πρέπει να μπει νέος κόσμος στο επάγγελμα. Να υπάρχει καθοδήγηση». Επίσης, υπογράμμισε την πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να ζητήσει την στήριξη των πιστωτικών φορέων προς την κτηνοτροφία και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. «Οι πιστωτικοί φορείς πρέπει να στηρίξουν, τουλάχιστον τη μόνη παραγωγική διαδικασία που υπάρχει στη χώρα σήμερα», τόνισε, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να έχει συνάντηση με τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, διάδοχο της Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα προβλήματα που υπάρχουν, και για τον, μέχρι πρόσφατα, τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος έναντι των αγροτικών επιχειρήσεων.

 

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης κινήθηκαν σε τέσσερις άξονες:

 

  1. Να      στηριχθεί –ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας.
  2. Η      στήριξη της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο σχετίζεται με τη ΔΩΔΩΝΗ και με την      επαναλειτουργία της ΖΩΔΩ
  3. Να      καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για έγκαιρη πληρωμή του εισκομιζόμενου      γάλακτος – να διατηρηθούν οι τιμές και να καταβληθούν προκαταβολές, μέτρα      που είναι αναγκαία για την προμήθεια των εφοδίων.
  4. Οι      πιστωτικοί φορείς πρέπει να διευκολύνουν και να ενισχύουν τη θέση όλων των      επιχειρήσεων.

 

Η συζήτηση, που έγινε με την παρουσία δεκάδων κτηνοτρόφων, επικεντρώθηκε και στην πολιτική της νέας ιδιοκτησίας της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», για την οποία κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε – σε πλαίσιο συναίνεσης και αποδεχόμενο τη διατύπωση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» Ι. Παπαδημητρίου - να ζητήσει τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, που ακολουθούνταν μέχρι πέρυσι, ως προς τις τιμές, την άμεση καταβολή των οφειλομένων, την εκκαθάριση και τις προκαταβολές, επισημαίνοντας πως αυτό αποτελεί δέσμευση της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας κατά την εξαγορά της εταιρείας.

 

Επίσης, παρεμβάσεις κατά τη συζήτηση έκαναν οι Αντιπεριφερειάρχες Άρτας και Πρέβεζας Β. Ψαθάς και Στρ. Ιωάννου αντίστοιχα. Ο κ. Ψαθάς αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής, να προωθήσει την αξιόλογη πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τη δημιουργία σχήματος λαϊκής βάσης για την εξαγορά της «ΔΩΔΩΝΗΣ». «Τότε πολλοί από εδώ ήταν αρνητικοί. Άσκησαν ισοπεδωτική κριτική. Αναρωτιέμαι, γιατί σώνει και καλά να ταυτιστούμε με τις Ενώσεις; Έχουμε κάθε δικαίωμα να κρίνουμε ως απλοί πολίτες τους συνεταιρισμούς και σήμερα όλοι σχεδόν είναι αρνητικοί με την πορεία τους, ενώ όπως έχει διαμορφωθεί το συνεταιριστικό κίνημα, μας κάνει να είμαστε καχύποπτοι απέναντί του», είπε, για να προσθέσει ότι ο Νόμος «Σκανδαλίδη» για την εξυγίανση Ενώσεων και Συνεταιρισμών, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Τέλος, ανέφερε ότι η Περιφέρεια προωθεί ενέργειες και δράσεις που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, που θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είδα κλίμα συνεργασίας από τους κτηνοτρόφους. Λυπάμαι για τη στάση της Αντιπολίτευσης, που επιχείρησαν να ρίξουν ευθύνες για την πώληση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» στον Περιφερειάρχη. Είναι γνωστό όμως ότι πάλεψε για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της, καταθέτοντας ρεαλιστικές προτάσεις. Αυτό όμως είναι αντιληπτό ότι γίνεται για να μεταφέρουν κάποιοι τις δικές τους ευθύνες. Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν ομόφωνο ψήφισμα και πρέπει να σταματήσει να ρίχνει ευθύνες ο ένας στον άλλο».

 

Τις θέσεις τους ανέπτυξαν, πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων.

 

Παράνομη η επιβάρυνση των

αγροτών για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου, τέθηκε το θέμα της επιβάρυνσης, από 30 έως 80 ευρώ, που επιβάλλει η Ε.Α.Σ. Θεσπρωτίας, στους αγρότες της Πρέβεζας, κατά την υποβολή αιτήσεων για την ενιαία ενίσχυση.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης, είπε ότι η συγκεκριμένη χρέωση είναι παράνομη, όπως προκύπτει και από απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέροντας ότι οι αιτήσεις ΟΣΔΕ υποβάλλονται δωρεάν. Πρόσθεσε ότι έχει προβεί σε σχετικές παρεμβάσεις προς την Ε.Α.Σ. Θεσπρωτίας – που έχει αναλάβει το σχετικό έργο και στην Πρέβεζα- χωρίς ωστόσο να αλλάξει η στάση εκ μέρους της και ζήτησε να υπάρξει απόφαση για αυτό το θέμα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Στα προβλήματα που υπάρχουν με το πρόγραμμα ΟΣΔΕ και στις προτάσεις της Περιφέρειας, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ο οποίος υπογράμμισε και από την πλευρά του ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ζητά χρήματα από τους αγρότες, καθώς το εν λόγω έργο το έχει αναλάβει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με δημοπρασία η ΠΑΣΕΓΕΣ, που το ανέθεσε με αμοιβή στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. «Οι Περιφερειάρχες ζητήσαμε να ανατεθούν στις αιρετές Περιφέρειες οι αρμοδιότητες για το ΟΣΔΕ, ώστε να μη προκαλούνται προβλήματα στους παραγωγούς, όπως συμβαίνει και με τις δασικές εκτάσεις. Έχουμε συντάξει και σχέδιο νόμου το οποίο στείλαμε στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση, που κάποια περίοδο προχωρούσαν πολύ καλά τα πράγματα, αλλά τώρα όλα τελείωσαν και δε μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο έτσι».

 

Επαναβεβαίωσε την απόφασή του για μη λειτουργία μονάδας

ασφαλτικών στη Σαγιάδα το Περιφερειακό Συμβούλιο

 

Η σαφής θέση της Περιφερειακής Αρχής να μην εγκατασταθούν μονάδες πετρελαιοειδών στην περιοχή της Σαγιάδας, όπου αναπτύσσονται οι ιχθυοκαλλιέργειες επαναβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πέμπτης, το οποίο κατά πλειοψηφία ενέκρινε τη σχετική πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

 

Το θέμα συζητήθηκε μετά από αίτημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, για την επιλογή της θέσης «Γωνιά 2» ως χώρου για τη δημιουργία – μέσω ανοιχτού διαγωνισμού - μονάδας φορτοεκφόρτωσης αποκλειστικά πετρελαιοειδών καυσίμων.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προέκυψε ότι υπάρχουν άδειες για τη συγκεκριμένη θέση και κατά το 2001 και κατά το 2003, ενώ ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και στο Πολεοδομικό Σχέδιο Ηγουμενίτσας, το οποίο μάλιστα έχει κατατεθεί στο ΣτΕ για να αποκρουστούν οι θέσεις για εγκατάσταση μονάδας στη Σαγιάδα.

 

Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος, σημειώνοντας ότι «η μελέτη που ολοκληρώθηκε το 2012 και παρουσιάστηκε σε κοινή σύσκεψη από τους μελετητές, προτείνει δύο ενδεικτικές θέσεις στην Σαγιάδα του Δήμου Φιλιατών. Μία στην θέση Ν.Α. της παραλίας Κεραμίδι και Β.Δ. της παραλίας Στροβίλι. Τέσσερις θέσεις στην Πλαταριά του Δήμου Ηγουμενίτσας στο Ακρωτήρι της Γάτας, στην παραλία Καλάμι και οι άλλες δύο στην περιοχή εντός του κόλπου της Πλαταριάς εκεί που γίνετε η μεταφορά των αδρανών υλικών σήμερα και τέλος άλλες δυο θέσεις στην περιοχή Γωνιά του Δήμου Ηγουμενίτσας η μια εντός του κόλπου στην περιοχή του εργοστασίου του βιολογικού καθαρισμού και η άλλη εκτός του κόλπου στην περιοχή που για χρόνια χρησιμοποιούνταν από το Δήμο Ηγουμενίτσας ως χαβούζα, σε γειτνίαση με θαλάσσια περιοχή χαρακτηρισμένη από τους διεθνείς χάρτες ως αγκυροβόλιο». Από τις προτεινόμενες θέσεις, η θέση «Γωνιά 2», κρίνεται ως η πλέον κατάλληλη. «Η θέση μου είναι ξεκάθαρη, είμαι υπέρ αυτής της χωροθέτησης, με διεθνή διαγωνισμό», υπογράμμισε ο κ. Πιτούλης, ο οποίος σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ανέφερε ότι η θέση «Γωνιά2» είναι η μόνη θέση για την οποία δεν μπορεί να αποφασίσει η ΟΛΗΓ Α.Ε., που μπορεί όμως να προχωρήσει στις άλλες περιοχές.

 

Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο ιστορικό των πιέσεων που είχαν ασκηθεί στο παρελθόν για να συναινέσει στην εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών στη Σαγιάδα και στην αναγκαιότητα να βρεθεί χώρος για την εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης πετρελαιοειδών. Μετά από εκτεταμένη συζήτηση, παρεμβάσεις του Δημάρχου Ηγουμενίτσας, πολιτών του Δήμου, τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων, ο Περιφερειάρχης, κλείνοντας τη συζήτηση, πρότεινε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, όπως αποκλειστεί η εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών ή δεξαμενών πετρελαίου στη Σαγιάδα, - που για μας είναι το βασικό ζητούμενο, όπως είπε – με παραπομπή των υπολοίπων στις προβλέψεις των όσων ήδη έχουν εγκριθεί και ισχύουν. Κατά της χωροθέτησης στη «Γωνιά» τάχθηκαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

 

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, «φάνηκε καθαρά, πρώτον ότι ουδείς θέλει να υπάρχει μονάδα ασφαλτικών ή δεξαμενών πετρελαίου μαζί με τις ιχθυοκαλλιέργειες στη Σαγιάδα, και ότι στηρίζουμε την προσπάθεια του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, και δεύτερον, ότι οι εναλλακτικές λύσεις έχουν αποφασιστεί στο παρελθόν, όπως και η χωροθέτηση στη περιοχή εκείνη. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουμε σκοπό να βλάψουμε κανένα».