Πρότυπο έργο αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας εντάχθηκε στο πρόγραμμα "Ελλάδα- Αλβανία 2007-2013"
- Δελτία Τύπου
- 04 Απριλίου 2014
- Εμφανίσεις: 563
Με την ένταξη ενός σημαντικού και πρότυπου έργου, που πρότεινε η Περιφέρεια Ηπείρου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής Αξιολόγησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας Ελλάδα - Αλβανία 2007-2013, που πραγματοποιήθηκαν στα Ιωάννινα την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Απριλίου.
Πρόκειται για το έργο “Greece / Albania Energy Tourism, G.AL.E.T.”, με συνολικό προϋπολογισμό 4.102.901,27€, το οποίο στοχεύει σε παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έξι επιλεγμένων δημοσίων κτιρίων, στην βορειοδυτική Ελλάδα και στη Νότια Αλβανία.
Η συγκρότηση του χρηματοοικονομικού σχεδίου και ο τεχνικός σχεδιασμός του έργου υλοποιήθηκαν υπό την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου. Το έργο που θα υλοποιηθεί στην Ήπειρο, αφορά στην εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου με την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας. Συμπληρωματικά με το έργο αυτό θα αναπλαστεί ο περιβάλλων χώρος του Διοικητηρίου.
Αναφερόμενη στο προαναφερόμενο έργο η Aντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, δήλωσε: "Η θετική αξιολόγηση των προτάσεων της Περιφέρειας από όργανα που συγκροτούνται από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης, του Αλβανικού Υπουργείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και των επιλέξιμων Περιφερειών Ελλάδας και Αλβανίας, ειδικά όταν υποβάλλονται σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, αποδεικνύει τόσο τη διαχειριστική και διοικητική επάρκεια των υπηρεσιών μας όσο και την οργανωμένη και συστηματική αντιμετώπιση των ζητημάτων και των προκλήσεων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Περιφέρειας μας".
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Χαιρετισμό στην Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία συζήτησε και για τη νέα προγραμματική περίοδο, απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος. Στην τοποθέτησή του τόνισε ότι οι Περιφέρειες είναι πρωτοπόρες στην υλοποίηση των διασυνοριακών προγραμμάτων, ζήτησε να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο περιβάλλον, στη διαχείριση των απορριμμάτων και τις μεταφορές. "Υποβάλλαμε συγκεκριμένες προτάσεις και ζητήσαμε να μην υπάρχουν soft ενέργειες" δήλωσε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι οι θέσεις της Περιφέρειας επικροτήθηκαν από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Επιτροπή Παρακολούθησης Φρανσουά Μπεζό. Τέλος πρόσθεσε ότι με τον οδικό άξονα Τεργέστης - Μαυροβουνίου, δημιουργούνται καλύτερες προοπτικές για την περιοχή.
Επισημαίνεται ότι το διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδος - Αλβανίας, αφορά από ελληνικής πλευράς τις περιφερειακές ενότητες που συνορεύουν με αντίστοιχες της Αλβανίας, καθώς και την Π.Ε. Κέρκυρας.