Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και για τα φράγματα Πουρνάρι Ι και ΙΙ
- Δελτία Τύπου
- 09 Ιουλίου 2014
- Εμφανίσεις: 675
"Η πολιτική απόφαση της Περιφερειακής Αρχής είναι να διασφαλιστεί το μικρότερο τέλος που θα πληρώνουν οι πολίτες της Ηπείρου καθώς και η αποτροπή της επιβολής προστίμων προς αυτούς. Αυτό είναι και το διακύβευμα", υπογράμμισε η κ. Τατιάνα Καλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, κατά τη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο (Δευτέρα 7 Ιουλίου) για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, ύστερα από αίτημα των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης "Ήπειρος Τόπος να ζεις" και "ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο".
Η κ. Καλογιάννη, ανακοίνωσε μάλιστα στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν ότι από όλα τα αντίστοιχα έργα ΣΔΙΤ των Περιφερειών που έχουν προσωρινούς αναδόχους, η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει την μικρότερη μέση τιμή, με 50 ευρώ ανά τόνο.
Ως προς την επιλογή για κατασκευή της Μονάδας μέσω ΣΔΙΤ, εξήγησε ότι "το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόνο το κατασκευαστικό κόστος, το οποίο εκτιμάται να ανέλθει στα 33 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με μάξιμουμ 20 εκατομμύρια ευρώ".
"Πρόκειται για ένα έργο - συνέχισε- που παράγει έσοδα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει συγχρηματοδότηση από διαρθρωτικά ταμεία στο 100%. Άρα εμείς ως Περιφερειακή Αρχή, διεκδικούμε- αναφέρεται και στη διακήρυξη- , ένα ποσοστό 40 με 60%. Αυτό πιστεύω ότι θα το έχουμε σύντομα και εγγράφως, είναι συγχρηματοδότηση 60%, ήτοι 20 εκατομμύρια. Ας υποθέσουμε ότι παίρναμε εμείς, ως Περιφέρεια, αυτά τα χρήματα. Το υπόλοιπο ποσό που θα το βρίσκαμε; Ποιός θα μπορούσε να πάρει ένα δάνειο; Η Περιφερειακή Αρχή ή οι ΦΟΔΣΑ; Εκτός από αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε το πιο βασικό. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην επιβληθούν τα πρόστιμα. Είτε αυτό λέγεται πρόστιμο τέλους ταφής μη ανεπεξέργαστων, είτε αυτό λέγεται τέλος ταφής για το πράσινο ταμείο".
Αναφερόμενη στους στόχους που έχουν τεθεί, τόνισε ότι "η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που κάνει την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, εναρμονισμένη με το Εθνικό και Ευρωπαϊκό πλαίσιο, που προβλέπει 50% ανακύκλωση, δηλαδή διαλογή στην πηγή και 10% προδιαλεγμένο, ήτοι εκτροπή των βιοαποβλήτων.
Μέσα από τη διακήρυξη μας, έχουμε σχεδιάσει να πετύχουν οι Δήμοι της Ηπείρου μέχρι το 2020, τους στόχους 50% και 30% (και όχι 10% που αναφέρει η Εθνική και Κοινοτική οδηγία) αντίστοιχα. Να θυμίσω τα ποσοστά των Δήμων της Ηπείρου σήμερα: 8 με 10% περίπου διαλογή στην πηγή, ενώ στα βιοαπόβλητα έχουν 0%. Ως προς τις εγγυημένες ποσότητες η μονάδα της Ηπείρου δημοπρατήθηκε με εγγυημένες ποσότητες τόσο χαμηλές, ώστε να δώσει ακριβώς τα κίνητρα στους Δήμους για να υπερκαλύψουν τους στόχους που προαναφέραμε. Παράλληλα είναι διαστοσολογημένη για να καλύψει και τις προβλεπόμενες ανάγκες του σήμερα".
Η Αντιπεριφερειάρχης, πρόσθεσε ακόμη ότι "η αρχική προμελέτη που είχε ξεκινήσει επί πρώην Κρατικής Περιφέρειας, αναφερόταν σε 150.000 τόνους ετησίως. Ακολούθως ο υπολογισμός έγινε με τα ζυγολόγια του 2013, στις 123.000 ετησίως. Μέσα στο τεύχος διακήρυξης οι τόνοι ανέρχονται σε 80.000 ετησίως".
Τέλος, εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα, ίσως να υπάρξει και η οριστική απόφαση του ΣτΕ για τις προσφυγές των 5 εν δυνάμει ιδιωτικών φορέων σύμπραξης που βρίσκονται υπό αξιολόγηση.
Εμμένει το Περιφερειακό Συμβούλιο στη μη μεταβίβαση των υδροηλεκτρικών φραγμάτων Πουρναρίου Ι και ΙΙ
Την απόφαση να μην μεταβιβαστούν στη "μικρή ΔΕΗ" τα υδροηλεκτρικά φράγματα Πουρναρίου Ι και ΙΙ, επαναβεβαίωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στη συνεδρίαση της Δευτέρας. "Εμείς σαν παράταξη λέμε ότι δεν μπορεί να πωληθεί το Πουρνάρι Ι και ΙΙ, όπως τοποθετηθήκαμε και σε προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου", τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισημαίνοντας τις εκκρεμότητες που υπάρχουν από την κατασκευή των υδροηλεκτρικών μέχρι και σήμερα: "Θα πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο σήμερα. Γιατί ούτε η ΔΕΗ ενήργησε σωστά όλα αυτά τα χρόνια, όπως για παράδειγμα στο τμήμα της άρδευσης και των αντιπλημμυρικών έργων, που υποχρεωτικά έπρεπε να υλοποιηθούν. Και αυτά πρέπει εμείς να τα απαιτήσουμε. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του στο κομμάτι της διαχείρισης της ενέργειας".
Εισηγητής εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, που μεταξύ άλλων τόνισε:
"Η Περιφέρεια Ηπείρου από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε τη σχεδιαζόμενη δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» και την πώληση των ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της και προχώρησε σε μια σειρά παρεμβάσεων μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Για την Περιφέρεια Ηπείρου η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ αποτελεί θέμα που αφορά ζωτικά ζητήματα για την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή".
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο ρόλο και τη σημασία που έχουν για την περιοχή της Άρτας τα δύο φράγματα για αντιπλημμυρική θωράκιση, άρδευση και ύδρευση.
"Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα - υπογράμμισε- ο θετικός ρόλος των δύο φραγμάτων (Πουρνάρι Ι και ΙΙ) στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και την άρδευση της πεδιάδας της Άρτας. Το φράγμα παρέχει πλήρη εξασφάλιση της άρδευσης για την πεδιάδα της Άρτας, με σημαντικότερο επιπλέον πλεονέκτημα την υψομετρική διαφορά που είναι περίπου 10 Atm. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τις βάνες αρδεύσεως, να γίνεται πότισμα με τεχνητή βροχή της καλλιεργήσιμης γης, χωρίς την ανάγκη χρήσης ηλεκτρικών ή μηχανικών μέσων.
Με την κατασκευή του Πουρναρίου ΙΙ εξασφαλίστηκε πλήρως η συνεχής ροή νερού στην κοίτη του ποταμού Αράχθου, χειμώνα – καλοκαίρι, με μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που δουλεύει σε 24ωρη βάση.
Η ΔΕΗ έχει στην αρμοδιότητά της την λειτουργία και τη συντήρηση του αντλιοστασίου στην περιοχή του Θεοτοκιού Πέτα για την άρδευση των καλλιεργήσιμων εδαφών της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Πλέον αυτών, επισημαίνουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικής ύδρευσης του Δήμου Αρταίων, σύμφωνα με μελέτη που έχει ήδη εκπονηθεί από τον Δήμο Αρταίων.
Επίσης, το ΥΠΕΚΑ χρηματοδοτεί με 9 εκ. € το νέο έργο που αφορά τα εγγειοβελτιωτικά της πεδιάδας της Άρτας (Β’ Φάση, ως συνέχεια των ήδη ολοκληρωμένων έργων, Α’ Φάση), πηγή των οποίων θα είναι τα φράγματα Πουρνάρι Ι και ΙΙ. Εκφράζουμε την εύλογη ανησυχία μας για την ομαλή λειτουργία του έργου μετά την ιδιωτικοποίηση των φραγμάτων.
Τα παραπάνω φράγματα παράγουν ενέργεια αξίας περίπου 30 εκατ. € το χρόνο, συμβάλλοντας σημαντικά στην εθνική οικονομία χωρίς οι πολίτες της Άρτας και η τοπική αυτοδιοίκηση (ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) να έχουν επωφεληθεί το ελάχιστο.
Με την παραχώρηση σε ιδιώτη των ανωτέρω ΥΗΣ, η εθνική οικονομία χάνει κρίσιμους πόρους που μπορούν να προσφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας, καθώς τα κέρδη των εργοστασίων θα είναι κέρδη του ιδιώτη.
Το νερό αποτελεί την «καύσιμη ύλη» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.. Το ίδιο αυτό νερό διατίθεται δωρεάν στους αγρότες για την άρδευση της πεδιάδας της Άρτας. Με την παραχώρηση των φραγμάτων στους ιδιώτες, οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν για την άρδευση των χωραφιών τους;
Οφείλουμε να επισημάνουμε ακόμη ότι οι περιβαλλοντικοί όροι και οι δεσμεύσεις που προκύπτουν από την αδειοδότηση των ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ, λήγουν στο τέλος του 2014. Έτσι, ορισμένα ζητήματα όπως η οριοθέτηση – διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Άραχθου και τα διάφορα αναπτυξιακά έργα (ως ανταποδοτικά οφέλη για την κατασκευή των φραγμάτων) που ακόμα δεν έχουν γίνει εκ μέρους της ΔΕΗ, τίθενται σε αμφισβήτηση ως προς την υλοποίησή τους.
Σε καμιά περίπτωση η Περιφέρεια Ηπείρου και η κοινωνία της Άρτας δεν πρόκειται να απεμπολήσει, όλα εκείνα για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις".
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης όπως η Περιφέρεια, σε συνεργασία με την Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από φορείς της Άρτας, να παράσχει νομική κάλυψη στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας.