Υποβλήθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου για ένταξη και χρηματοδότηση τα έργα κατασκευής των Δικτύων Αποχέτευσης και των Βιολογικών Καθαρισμών των παράλιων οικισμών του Ιονίου και του Αμβρακικού κόλπου
- Δελτία Τύπου
- 22 Ιανουαρίου 2015
- Εμφανίσεις: 371
Η Περιφέρεια Ηπείρου υπέβαλε σήμερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου ολοκληρωμένους φακέλους των παρακάτω έργων για την ένταξη, τη χρηματοδότηση και εν τέλει την υλοποίησή τους:
1. Έργα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμών πρώην Δήμων Αμβρακικού (νυν Δήμος Αρταίων) και Αράχθου (νυν Δήμος Νικόλαου Σκουφά) (ήτοι: Ανέζα, Καλογερικό, Ψαθοτόπι, Αγ. Παρασκευή, Κολομόδια, Ανθότοπος).
2. Έργα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμών πρώην Δήμου Φιλοθέης και Καμπής Άρτας και επέκταση ΕΕΛ Φιλιππιάδος Δήμου Ζηρού (ήτοι: Ρόκκα, Χαλκιάδες, Καλαμιά και Καμπή Δήμου Άρτας, Β΄ φάση ΕΕΛ Φιλιππιάδας και επέκταση ΕΕΛ Φιλιππιάδας).
3. Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του πρώην Δήμου Ζαλόγγου (νυν Δήμος Πρέβεζας) και οικισμού & παραλίας Λούτσας Δήμου Πάργας (ήτοι: Λούτσα, Παραλία Λούτσας, Βράχος, Παραλία Βράχου, Παραλία Λυγιάς, Ριζά, Παραλία Ριζών, Καστροσυκιά, Παραλία Καστροσυκιάς, Νέα Σινώπη, Νέα Σαμψούντα, Αρχάγγελος, Κανάλι και κατασκευή ΕΕΛ Ζαλόγγου).
4. Επέκταση ΕΕΛ Νεοχωρίου (3η γραμμή) με προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας, του Δήμου Νικολάου Σκουφά (ήτοι: Νεοχώρι, Παχυκάλαμος, Ακροποταμιά και κατασκευή ΕΕΛ Νεοχωρίου με την επέκτασή του και την τριτοβάθμια επεξεργασία)
Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, δήλωσε σχετικά τα εξής: «Σήμερα, με την υποβολή των συγκεκριμένων φακέλων των έργων κατασκευής δικτύων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών γίνεται το τελικό βήμα για την υλοποίηση και ολοκλήρωσή τους.
Πρόκειται για την κατασκευή και ολοκληρωμένη λειτουργία νέων δικτύων αποχέτευσης, συνολικού μήκους 212 χλμ. περίπου, 2 νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και την επέκταση μιας υφιστάμενης εγκατάστασης, σε περιοχές αυξημένης περιβαλλοντικής και τουριστικής σημασίας.
Στόχος μας, είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ηπείρου και συγκεκριμένα του παράκτιου μετώπου του Ιονίου και του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Αμβρακικού κόλπου, και ταυτόχρονα η εξυπηρέτηση πάνω από το 90% του πληθυσμού της Ηπείρου.
Είναι έργα πολύπλοκα, διαπεριφερειακού χαρακτήρα, μεγάλου προϋπολογισμού (110 εκατ. € περίπου), με ιδιαίτερες απαιτήσεις».
Τέλος, η κα Καλογιάννη πρόσθεσε: «Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Δημάρχους Αρταίων, Πάργας, Νικολάου Σκουφά, Ζηρού και Πρέβεζας για την συνεργασία που είχαμε προκειμένου να ευοδωθεί αυτό το δύσκολο εγχείρημα, για την υλοποίηση αυτών των τόσο απαραίτητων αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών υποδομών, η αναγκαιότητα των οποίων εκκρεμούσε τόσες δεκαετίες».