Oμιλία Τ. Καλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού στη συνάντηση των Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού
- Δελτία Τύπου
- 16 Μαΐου 2017
- Εμφανίσεις: 458
Πρέβεζα, 13 Μαΐου 2017
Ομιλία Τατιάνας Καλογιάννη – Σταύρου, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων,
Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών,
στην 4η Συνάντηση των Αντιπεριφερειάρχων Τουρισμού
Κυρίες και Κύριοι,
Σας καλωσορίζω και εγώ, με τη σειρά μου, στη σημερινή εκδήλωση, στην οποία, θα παραθέσω τις θέσεις μας, αναφορικά με τη φυσιογνωμία του έργου της Περιφερειακής Αρχής της Ηπείρου, κατά την τρέχουσα περίοδο, από τη θέση της Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, η οποία μου ανατέθηκε από τον Περιφερειάρχη μας Αλέξανδρο Καχριμάνη, τους χαιρετισμούς του οποίου και σας μεταφέρω.
Οι προηγούμενες γενιές, μας παρέδωσαν μία χώρα με προοπτικές, μία χώρα με πλούσιο ενεργητικό. Διαθέτει σύγχρονες και ποικίλες υποδομές, ανεπτυγμένα δίκτυα μεταφορών και επικοινωνιών. Παράλληλα δε, κληρονομήσαμε ένα πλούσιο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα, που καλούμαστε να το υπερασπιστούμε και να το αναδείξουμε. Ακόμη, έχουν επενδυθεί κεφάλαια για τη δημιουργία ενός κατηρτισμένου επιστημονικού δυναμικού, που είναι ικανό να δραστηριοποιηθεί παραγωγικά και έντονα σε οποιαδήποτε ζήτηση υπηρεσιών ιδιαίτερα σε κλάδους που η αγορά επιζητεί και έχει ανάγκη.
Την 1η Ιανουαρίου 2011, οι πολίτες της Ηπείρου, μας εμπιστεύτηκαν τον προγραμματισμό, την οργάνωση και, εν γένει, τη διοίκηση του τόπου υπό τo καθεστώς του εγχειρήματος της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας μέσω του Σχεδίου «Καλλικράτης», το οποίο σηματοδοτούσε μία νέα αρχή: «οι τοπικές κοινωνίες όφειλαν να πάρουν την υπόθεση της ανάπτυξης και του μέλλοντός τους στα δικά τους χέρια».
Δεχθήκαμε, κατ’ αρχάς, μία ολοκληρωμένη θεώρηση για την πραγματικά σύνθετη έννοια της Ανάπτυξης, κατά την οποία ο άνθρωπος αποτελεί αναπόσπαστο και όχι κυρίαρχο μέρος της φύσης και του τόπου του.
Καταστρώσαμε μία πορεία ανάπτυξης, με βάση τη συνδιαμόρφωση ειδικού «οδικού χάρτη», ενώ αποκλείσαμε «ευπώλητες συνταγές», ετοιμοπαράδοτες λύσεις και αυτόματους πιλότους.
Πολιτευτήκαμε με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα.
Υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την «πολική» ανάπτυξη, και κυρίως την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών της Ηπείρου καθότι θεωρούμε ότι είναι κομβική για την οικονομική ανάδειξη και της ενδοχώρας μας.
Εμπλουτίζουμε την Περιφέρειά μας με χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν και εξυπηρετούν την ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ της (ιδιαιτέρως μέσω των έργων που αφορούν τις παράκτιες περιοχές), καθώς παραμένει επίκαιρη και μοναδική διέξοδος για να αποφευχθεί οποιαδήποτε περίπτωση υπαγωγής της (της Περιφέρειάς μας) σε κατάσταση παρακμής.
Σήμερα, η Περιφερειακή Αρχή είναι υπερήφανη καθ´ ότι προτυποποίησε λειτουργικές διαδικασίες πρωτοποριακές σε πανελλαδική κλίμακα και βελτιστοποίησε το χρόνο και την τεκμηρίωση της ανταπόκρισής της στο σύνολο των αιτημάτων των πολιτών, του αυτοαπασχολούμενου, του επιτηδευματία, του βιοτέχνη, του επιχειρηματία κάθε κλίμακας.
Κυρίως όμως οργάνωσε, προγραμμάτισε και μεθοδικά υλοποίησε πλήθος έργων που εξυπηρετούν:
- τη διαφύλαξη των περιβαλλοντικών πόρων,
- την ανάδειξη και διατήρηση των στοιχείων παράδοσης και πολιτισμού,
- την ασφαλή και ταχεία μετακίνηση προσώπων και εμπορευμάτων στα γεωγραφικά όρια της περιφέρειας και
- τη διαχείριση των αποβλήτων κάθε δραστηριότητας.
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου διέπεται από τις αρχές της πολιτικής κατεύθυνσης που ορίζεται από το μήνυμα:
«Αξιοβίωτη, αυτοτροφοδοτούμενη & εξωστρεφής ανάπτυξη, εστιασμένη στις παραγωγικές δραστηριότητες που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και ενισχύουν την τοπική ταυτότητα, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τον πολίτη της Ηπείρου»,
και στηρίζεται σε τέσσερεις πυλώνες- πόλους σχεδιασμού:
1) τον Πρωτογενή τομέα και τον Αγροβιοδιατροφικό τομέα,
2) την Βιομηχανία της εμπειρίας για τον τουρισμό & πολιτισμό (Δημιουργική βιομηχανία),
3) την Νέα Επιχειρηματικότητα σε συνεργασία με τους ερευνητικούς & ακαδημαϊκούς φορείς της περιοχής (ΑΕΙ – ΤΕΙ – κλπ) και
4) την Υγεία (ιατρικός τουρισμός) & την Ευεξία (ιαματικός τουρισμός).
Η υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδιασμού χρηματοδοτείται από δημόσια και ιδιωτικά χρηματοδοτικά μέσα, όπως, ενδεικτικά:
- Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
- Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου
- Τομεακά Προγράμματα
- Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg, Adrion, Med, Horizon 2020, κλπ)
- Χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ – EIB), για την υλοποίηση έργων υποδομών ενεργειακής αναβάθμισης, με την ταυτόχρονη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων
- Χρηματοδότησεις από τη Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» {Connecting Europe Facility (CEF)} για την υλοποίηση του Εμπορευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας
- Χρηματοδοτικό πλαίσιο ΣΔΙΤ, τομέας στον οποίο, ήδη, έχουμε μία πετυχημένη καταγραφή δραστηριότητας που αφορά την εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων Ηπείρου και άλλα.
Όμως, το καίριο πολιτικό διακύβευμα -κατά την άποψη μας- στη δεδομένη, μάλιστα, οικονομική κατάσταση είναι να γίνει η Περιφέρειά μας ελκυστική στην προσέλκυση Ιδιωτικών Κεφαλαίων.
Η επένδυση των Ιδιωτικών Κεφαλαίων, για την παραγωγή οικονομικών αξιών και κοινωνικών αγαθών, θα διασφαλίζεται:
· τόσο από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής,
· όσο και από τις βέλτιστες πρακτικές άσκησης πολιτικής,
για τις οποίες, η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, υπό το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και στην κλίμακα των δραστηριοτήτων που έχει καθοριστικό ρόλο, έχει δώσει –μέχρι σήμερα- πετυχημένα τις εξετάσεις της, διακρινόμενη αποδεδειγμένα και για την πολιτική πιστότητα και για την επιχειρησιακή & παραγωγική δυναμικότητα της.
Βέβαια, τα ανωτέρω αφορούν την μικροοικονομία της περιοχής μας και χρειάζεται να συμπληρωθούν με απαραίτητες διαρθρωτικές ρυθμίσεις από την κεντρική διοίκηση του κράτους μας, δηλαδή ρυθμίσεις μακροοικονομικής φύσεως, που θα αφορούν:
· το σταθερό και ελκυστικό φορολογικό καθεστώς,
· τη συμπίεση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας της επιχείρησης,
· την ελαχιστοποίηση του χρόνου δανειοδότησης,
· την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και
· τη θέσπιση του οριστικού πλαισίου που σχετίζεται με το Κτηματολόγιο
Πέραν αυτών, είναι δεδομένο ότι είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε την Ελλάδα στην μετα-επιδότηση εποχή, στην οποία κανείς πλέον δεν χρηματοδοτεί οποιονδήποτε, αν για το σκοπούμενο έργο ή ενέργεια, δεν είναι τεχνικοοικονομικά κατοχυρωμένες οι προσδοκώμενες αξίες και προσδιορίσιμος ο χρόνος της κτήσης τους.
Καθίσταται, λοιπόν, αναγκαίο να παραθέσω ορισμένες προσωπικές απόψεις, που αφορούν την οποιαδήποτε υφιστάμενη ή επιδιωκόμενη προς επιδότηση δραστηριότητα, ειδικότερα στους κρίσιμους τομείς του Τουρισμού και της Αγροδιατροφής, οι οποίοι για την δική μας πολιτική οπτική θεωρούνται αλληλένδετοι και αλληλοσυμπληρούμενοι.
Οι επιδοτήσεις, όσον αφορά τη δική μας θεώρηση, δεν οδηγούν μονοσήμαντα και αυτόματα σε επιχειρηματική επιτυχία και στην κατάκτηση αξιών. Δεν είναι το βασικό προαπαιτούμενο για αυτά. Απλώς είναι ένα επιβοηθητικό μέσο στην απόκτηση πάγιων στοιχείων και τίποτε περισσότερο.
Μία επιχείρηση είναι επιτυχημένη είτε επιδοτείται, είτε όχι. Για αυτό ο δυνητικός επιχειρηματίας θα πρέπει να πειστεί για το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, έστω και χωρίς την βοήθεια της επιδότησης.
Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν ένα επιχειρηματικό εγχείρημα είναι:
- Πίστη στην αξία του παραγόμενου προϊόντος.
- Αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο και ιδιαίτερη έμφαση στην swot ανάλυση.
- Συνεχής συνεργασία με τα εργαστήρια παραγωγής γνώσης και καινοτόμων ιδεών
- Οι φορείς της επένδυσης να έχουν αντιληφθεί τις συνθήκες της αγοράς, να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των προμηθευτών, των πελατών, των εργαζομένων, των ασφαλιστικών ταμείων, των φορολογικών αρχών και των χρηματοδοτικών αρχών και υπηρεσιών στις οποίες θα απευθυνθούν για τη στήριξη του σχεδίου τους.
- Ιδιαίτερη προσήλωση στα πρότυπα ποιότητας που πρέπει να ακολουθούνται απαρέγκλιτα σε όλο τον κύκλο παραγωγής και διάθεσης του προϊόντος.
- Οργανωμένη και έμπειρη διοίκηση έργου, τόσο κατά τη φάση της υλοποίησης της επένδυσης, όσο και κατά τη λειτουργία της επιχείρησης.
- Οργανωμένο και έμπειρο τμήμα εμπορικής προώθησης.
- Επιμονή και υπομονή.
Ειδικότερα οι επιχειρηματίες στον τομέα της Τουριστικής βιομηχανίας είναι επιφορτισμένοι και με μία άλλη αδιόρατη υποχρέωση:
Να μεταλαμπαδεύσουν στους φιλοξενούμενους των επιχειρήσεών τους, τους επισκέπτες της χώρας μας, τα στοιχεία του πολιτισμού μας, όπως διατηρήθηκαν ή μεταλλάχθηκαν ανά τους αιώνες, τα οποία, όμως, είναι ικανά να κάνουν τον εφήμερο και προσωρινό επισκέπτη μας - συγκάτοικό μας, περήφανο και ικανοποιημένο για την επιλογή του, αλλά και, εν δυνάμει, πρεσβευτή των αξιών που διέπει τη γεωιστορία τόσο των Ελλήνων όσο και της Πατρίδας μας γενικότερα.
Τέτοια στοιχεία, ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, θα ήταν δυνατόν να είναι:
- Η κουζίνα των Ελλήνων.
- Η Μουσική των Ελλήνων (παραδοσιακή, αλλά και σύγχρονη).
- Η Αρχιτεκτονική των Ελλήνων.
- Η σχέση των Ελλήνων με το φυσικό περιβάλλον.
- Η εξέλιξη της Ιστορίας και τα στοιχεία που μαρτυρούν την κρισιμότητα των γεωπολιτικών χαρακτηριστικών της Πατρίδας μας.
- Ο ιδιαίτερος τρόπος των εισφερόμενων υπηρεσιών.
Δηλαδή, ο πελάτης των τουριστικών καταλυμάτων να ενσωματώνεται στο κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής, διαδικασία η οποία συνοψίζεται στη φράση «Ζήσε σαν ντόπιος».
Επιβάλλεται, όμως, να επισημανθεί και κάτι ακόμη για τον τουρισμό που αποτελεί και το θέμα της σημερινής συνάντησής μας. Αν και στατιστικά τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ως καταλυτικός παράγοντας αύξησης του ΑΕΠ, πιστεύω ότι δεν πρέπει να θεωρείται «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ και ΤΟ ΜΟΝΟ» πλεονέκτημα της ελληνικής κοινωνίας, γιατί πολύ εύκολα μπορεί για τη χώρα μας να αλλάξουν τα τρέχοντα ανταγωνιστικά της χαρακτηριστικά.
Κυρίες και Κύριοι,
Στο σημείο αυτό, η αντικειμενική αποτύπωση των δραστηριοτήτων της Περιφερειακής Αρχής, αλλά και η υποκειμενική μου πολιτική ευθυκρισία, επιβάλλουν την ειδική αναφορά στο έργο του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και Αρμόδιου για την Τουριστική Ανάπτυξη της Περιφέρειας μας, Κου Στράτου Ιωάννου, ο οποίος ως ένας έμπειρος τεχνοκράτης, αλλά και καταξιωμένος επιχειρηματίας στον τομέα τουρισμού:
- Διεκδίκησε και πέτυχε σε όλα τα σχετικά όργανα την κατοχύρωση της Ηπείρου ως τουριστικού προορισμού τεσσάρων εποχών.
- Διεκδίκησε και πέτυχε τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση έργων ορόσημο για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας μας.
- Διεκδίκησε και πέτυχε την δραστηριοποίηση όλων των υπηρεσιών του κεντρικού κυβερνητικού μηχανισμού για την επιτάχυνση των έργων υποδομών που θα καταστήσουν με την ολοκλήρωση τους, την προσπέλαση στις περιοχές του θαλάσσιου μετώπου του Ιόνιου πελάγους κατά τρόπο ασφαλή και απρόσκοπτο.
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι επιβεβλημένο, να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και να εργαστούμε με ένταση και υπό το πρίσμα τεκμηριωμένης στόχευσης και ορθολογικής στρατηγικής, γιατί οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην ελπίδα που έχουν εναποθέσει σε μας οι γενιές που έρχονται, τα παιδιά μας.
Οι σοβαρές, και μόνον αυτές, προσπάθειες θα ωφελήσουν τον τόπο και θα αναδείξουν την κρυμμένη του αξία.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες των διασκέψεων σας.
Σας ευχαριστώ πολύ.