Σαβ15062024

Ενημέρωση:Παρ, 18 Οκτ 2019 4pm

  τηλ. κέντρο: 26510 87000

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Η Περιφέρεια Ηπείρου αποσπά εύσημα σε πανελλαδικό επίπεδο για το πρόγραμμα της Επιχειρηματικότητας

Η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει αποσπάσει τα εύσημα τόσο των αρμόδιων πολιτικών- κρατικών παραγόντων, όσο και των άλλων περιφερειών της χώρας, για το γεγονός ότι δημοσίευσε προσκλήσεις για τα προγράμματα της επιχειρηματικότητας, ενέταξε επενδυτικά σχέδια και στο τέλος του 2018 κάλυψε τον στόχο για το πλαίσιο επίδοσης. Και αυτά χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στη «βοήθεια» του Υπουργείου,  ώστε να εντάξει μέσω αυτού επενδυτικά σχέδια  προκειμένου  να μην απωλέσει πόρους από τον τομέα Επιχειρηματικότητας του Προγράμματός της.

Την παραπάνω τοποθέτηση έκανε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που του τέθηκαν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, η Περιφέρεια Ηπείρου, πήρε τη «μερίδα του λέοντος» από το ΕΠΑΝΕΚ με 291 εντάξεις, που αντιστοιχούν στο 45% του συνολικού ποσού που διατέθηκε για την «ομάδα των λιγότερων αναπτυγμένων περιφερειών». Πρόσθετο συγκριτικό στοιχείο, σημείωσε ο Περιφερειάρχης, αποτελεί η διαπίστωση πως ενώ εντάχθηκε το 60% των επενδυτικών σχεδίων της Ηπείρου, στις άλλες Περιφέρειες το ποσοστό εντάξεων κυμάνθηκε από 20 έως 25%. Με την εξέλιξη αυτή η Περιφέρεια Ηπείρου έχει στη διάθεσή της το σύνολο του διαθέσιμου  στο Επιχειρησιακό της πρόγραμμα  ποσού των 40 εκ. ευρώ για εντάξεις επενδυτικών σχεδίων σε τοπικό επίπεδο.

Αυτό άλλωστε είναι και πρέπει να είναι το ζητούμενο για την κάθε περιφερειακή διοίκηση, η αποκέντρωση δηλαδή των προγραμμάτων και η διαχείρισή τους σε περιφερειακό επίπεδο, κάτι ανάλογο δηλαδή που έχει ζητηθεί και εν μέρει έχει επιτευχθεί και με το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. «Δεν φθάνει που είμαστε πρωτοπόροι στην Ελλάδα, ακούμε και λόγια και από πάνω», τόνισε σε σημείο της τοποθέτησής του για να προσθέσει: «Οι διαδικασίες αξιολόγησης στην Περιφέρεια Ηπείρου, είναι απόλυτα διαφανείς, γίνονται με αδιάβλητο τρόπο και αυτό αποδείχτηκε άλλωστε και με την πρόσφατη ένταξη επενδυτικών σχεδίων στους τομείς αγροδιατροφής, δημιουργικής βιομηχανίας κλπ, για  τις οποίες δεν υπήρξε το παραμικρό παράπονο ή διαμαρτυρία. Μεταξύ αυτών δε περιλαμβάνονται και επενδυτές στενών συνεργατών εκείνων που εσχάτως λασπολογούν και μιλούν για πελατειακές σχέσεις κλπ. θίγοντας εκτός των άλλων το στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας που για χρόνια δίνει μαθήματα αντικειμενικότητας και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης».

Ο Περιφερειάρχης, ανέφερε επίσης, πώς υπάρχει ζήτημα με τα επενδυτικά σχέδια που αν και είχαν πολύ υψηλή βαθμολογία 90/100 δεν εντάχθηκαν στο τομεακό (ΕΠΑΝΕΚ) του Υπουργείου. Πρόκειται για θέμα που, όπως εξήγησε, απασχολεί και άλλες περιφέρειες, όπως του Ν. Αιγαίου του οποίου έμειναν εκτός σχέδια με πολύ υψηλότερη βαθμολογία (99/100).

«Για το θέμα αυτό, συνέχισε βρισκόμαστε,   σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, ώστε να διατεθεί επιπλέον χρηματοδότηση  στο Τομεακό του Υπουργείου. Είναι ένα αίτημα που δεν έχει ωριμάσει, θα ζητηθεί η συνδρομή του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και είμαστε σε αναμονή».

 Συνεργασία Περιφέρειας με Δήμους- φορείς για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγετού

 Επί μια εβδομάδα η Περιφέρεια Ηπείρου, με τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων της, δίνει ένα πολύπλευρο και δύσκολο αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις διαδοχικές χιονοπτώσεις και τον παγετό που προκάλεσαν οι πολικές θερμοκρασίες. Τα προβλήματα ήταν και συνεχίζουν να είναι πιο έντονα στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, στα ορεινά της Π.Ε. Άρτας και σε τμήματα της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Σε όλο αυτό το διάστημα η Διεύθυνση  Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, με μηχανήματα της Υπηρεσίας, αλλά και με όλα τα διαθέσιμα ιδιωτικά έχει καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τον αποχιονισμό του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου, στον αποχιονισμό κεντρικών αρτηριών που οδηγούν σε νοσοκομεία και υπηρεσίες τις οποίες προσεγγίζει μεγάλος αριθμός πολιτών, έχει συνδράμει όλους ανεξαιρέτως τους δήμους και τους φορείς που έχουν υποβάλλει αιτήματα, διαθέτοντας μηχανήματα και μεγάλες ποσότητες αλατιού για την αντιμετώπιση του παγετού.

Ενδεικτικό του ακραίου και για την Ήπειρο καιρικού φαινομένου, χιονόπτωσης και μεγάλης διάρκειας πολικών θερμοκρασιών, είναι η διάθεση μέχρι και σήμερα άνω των 4.000 τόνων αλατιού για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας στο εθνικό, επαρχιακό και σε βασικούς δημοτικούς οδικούς άξονες. Μετά την εξάντληση των αποθεμάτων τόσο του περασμένου έτους, όσο και του τρέχοντος η Περιφέρεια προχώρησε σήμερα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, στην προμήθεια άλλων 450 τόνων αλατιού από τις (Κρατικές) Ελληνικές  Αλυκές Α.Ε Μεσολογγίου.

«Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και ειδικά το προσωπικό που εργάζεται στην Πολιτική Προστασία υπερέβαλαν εαυτούς και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε για την πολυήμερη προσπάθεια που καταβάλλουν. Δεν υπήρξε αίτημα Δήμου, φορέων ή πολίτη που να μην απαντηθεί και να μην αναζητηθεί λύση είτε άμεσα από την Περιφέρεια, είτε σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους. Ακόμη και στις πιο ακραίες συνθήκες, δεν έμεινε κεντρικός δρόμος που να οδηγεί σε τοπική κοινότητα κλειστός», δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ετοιμότητα και επιφυλακή θα υπάρχει και τις επόμενες ημέρες καθώς τα φαινόμενα θα εξακολουθήσουν να απασχολούν την Ήπειρο.

 Ανάδοχοι έργων

Στη σημερινή της, πρώτη, συνεδρίαση για το νέο έτος, η Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ανέδειξε τον οριστικό ανάδοχο του έργου για τη μεταφορά του  υπολείμματος της εγκατάστασης επεξεργασίας ΑΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου» προϋπολογισμού 1.271.571,74 €. Ανάδοχος αναδείχθηκε η  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.

Επίσης αναδείχτηκαν ανάδοχοι για τα έργα:

  • «Συντήρηση – Βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων – Πρέβεζας», προϋπολογισμού 150.000 €.Ανάδοχος ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΤΕ
  • «Συντήρηση Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ελληνικό» προϋπολογισμού 80.000 €. Ανάδοχος ΝΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  • «Αποκατάσταση στέγης παλαιού Δημοτικού Σχολείου Σερβιανών», προϋπολογισμού 64.000 €. Ανάδοχος ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.
  • Κατακύρωση του αποτελέσματος της 18-09-2018 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Άρτας «Βελτίωση προσβάσεων σε παραγωγικές μονάδες στην ΤΚ Κορφοβουνίου Δήμου Αρταίων», προϋπολογισμού € 50.000. Ανάδοχος Ι. Σταύρου.
  • «Κατασκευή πεζοδρομίων και επέκταση ηλεκτροφωτισμού της 2ης επαρχιακής οδού ΠΕ Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 100.000. Ανάδοχος Γ. Μυριούνης.
  • «Συντήρηση - βελτίωση οδού Ν. Σινώπης – Κανάλι - Εθνική οδός Πρέβεζας -Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού € 60.000. Ανάδοχος Ηλίας Κατσιμπόκης..

Δημοπρατείται ο κόμβος Λουτροτόπου

Με άλλη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου  «Κατασκευή κόμβου Λουτρότοπου ΠΕ Άρτας» προϋπολογισμού 280.000 €.

 Απομάκρυνση πλατάνων από ποταμούς κ.α.

 Συνεχίζει και το νέο έτος η Περιφέρεια Ηπείρου τις παρεμβάσεις της για την απομάκρυνση των προσβεβλημένων πλατάνων από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους. Συγκεκριμένα με σημερινές αποφάσεις εγκρίθηκε η διάθεση πιστώσεων για κοπή πλατάνων στις περιοχές, Μπαλντούμας, στους ποταμούς Καλαμά και Γορμό, στην  2η και 3η επαρχιακή οδό Γέφυρα Πλάκας – Πράμαντα - Καλαρρύτες και Μονολίθι – Πλατανούσα - Σκούπα Άρτας», στη Σιταριά Δ. Πωγωνίου.