Παρέμβαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για την προμήθεια ελληνικών στύλων από τη ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ)
- Δελτία Τύπου
- 06 Ιουνίου 2019
- Εμφανίσεις: 732
Αντιμέτωπος με πλήρη κατάρρευση βρίσκεται ο κλάδος των δασεργατών της Ηπείρου, Θεσσαλίας και Βόρειας Ελλάδος, καθώς έχει ανακύψει σοβαρό ζήτημα με την προμήθεια στύλων για τις ανάγκες της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ).
Η αιτία, όπως ανέφεραν το Προεδρείο και μέλη της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου σε συνάντηση που είχαν με τον Περιφερειάρχη κ Αλέξανδρο Καχριμάνη, είναι το γεγονός πως μετά από σαράντα περίπου χρόνια που η Δημόσια Επιχείρηση προμηθεύονταν στύλους από ελληνικά παραγωγικά δάση, τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται σταδιακή στροφή σε αγορές του εξωτερικού.
Ο Περιφερειάρχης σε επιστολή που έστειλε προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρεται διεξοδικά στο ζήτημα που έχει προκύψει και ζητά την άμεση παρέμβασή τους προκειμένου η ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) να συνεχίσει την παραλαβή στύλων από Ελληνικά παραγωγικά δάση, με την ίδια ως τώρα διαδικασία.
Μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, υπογραμμίζει: «Η συγκεκριμένη επιλογή της ΔΕΗ(ΔΕΔΔΗΕ), γίνεται σε μια περίοδο μάλιστα, κατά την οποία η Δημόσια Επιχείρηση αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες σε στύλους για επέκταση ή αντικατάσταση των δικτύων της. Περί τούτου έχουμε άμεση γνώση, καθώς εκκρεμούν ακόμη και επί δωδεκάμηνο σχετικές αιτήσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για αγροτικό εξηλεκτρισμό κ.α. (έχοντας προκαταβάλει τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά) την ώρα που παραμένουν σε κορμοπλατείες περί τους 25 με 30.000 στύλοι ελληνικής παραγωγής.
Σύμφωνα με τους δασικούς συνεταιρισμούς η αλλαγή πολιτικής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, συμπίπτει με την σύναψη συνεργασίας με ιδιωτική εταιρία επιθεώρησης καταλληλόλητας των στύλων, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τη μέχρι τώρα ακολουθούμενη πρακτική, η οποία εξασφάλιζε ποιοτική αλλά και επαρκή ποσότητα στύλων, οι οποίοι – εκτός των άλλων- είναι συμβατοί με τις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες. Τούτο άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως συνήθως παρατείνεται μέχρι και δέκα χρόνια το όριο ζωής τους, σε αντίθεση με τους στύλους από τη Φινλανδία που προέρχονται από φυτώρια, έχουν δε και μεγαλύτερο κόστος.
Είναι χαρακτηριστικό, πως οι λόγοι απόρριψης της ελληνικής ξυλείας, στηρίζονται σε παραμέτρους, που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα για την προμήθειά της και ουδέποτε η ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) είχε εκφράσει την εναντίωσή της ή είχε εκδώσει απόφαση αλλαγής της διαδικασίας ποιοτικής παραλαβής».
«Ευελπιστούμε- καταλήγει ο κ. Αλ. Καχριμάνης- πως θα βρεθεί η κατάλληλη λύση προκειμένου να αποτραπεί ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο θα περιέλθουν οι εναπομείναντες κάτοικοι- δασεργάτες των ορεινών περιοχών Ηπείρου, Μακεδονίας και Θεσσαλίας».